tisdag 29 mars 2011

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2006




Kategori: Röda viner
Druva: 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone och 5% molinara.
Alkoholhalt: 15%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Amarone della Valpolicella Classico DOC
Producent: Tommasi
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/269 Kr/ 22350

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Ett fylligt rött vin med stor doft och smak, serveras till smakrika rätter.
Fatlagring: Lagrat 36 månader på slovenska ekfat.
Restsocker: 1,7 g/l
Karaktär: Djup, tegelröd färg. Stor kryddig doft med ton av peppar, mörka körsbär, russin och fat. Mycket smakrikt, kryddigt med mörka körsbär, fat, kakao och vanilj.
Passar till: Kraftiga, smakrika kötträtter, Parmesanost.
Serveringstemperatur: Serveras vid ca 16°C

Amaronevinet framställs av torkade druvor. De skördas som vanligt på hösten i september. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I 100 dagar får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin. Innan vinet får säljas måste det lagras i minst tre år. I Sverige sålde Tegnér Hermansson det första Amaronevinet från Tommasi i oktober 1995och sedan dess har vinet funnit fler och fler entusiaster.

Rivaner Pfalz 2010




Kategori: Vita viner
Druva: Rivaner
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprung: Pfalz
Ursprungsland: Tyskland
Producent: GP Winery
Supplier: Oenoforos AB
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 69 Kr / 92013.

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Ungdomlig, fruktig doft med inslag av persika, mango, päron och mandarin.
Smak: Torr, fruktig smak med inslag av päron, persika, ananas och mandarin.
Användning: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.
Odlingsområde: Pfalz sträcker sig från södra Rheinhessen, ner till den franska gränsen.
Skörd Manuell. Producenten: GP Winery drivs av Matthias Gaul och Gerd Stepps.
Övrigt: Pfalz har cirka 23 000 hektar vingårdar, vilket gör det till den nästa största regionen i Tyskland efter Rheinhessen. Rivaner är en synonym för müller-thurgau, som är en korsning mellan druvsorten riesling och bordsdruvan madeleine royale.

Bodegas Hazana Rioja Reserva 2004




Kategori: Röda viner
Druva: Tempranillo
Alkoholhalt: -
Ursprung: Rioja
Ursprungsland: Spanien
Producent: Bodegas Hazana
Supplier: Kvalitetsvin.se
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 158 Kr / Finns ej på SB.

Veckans vin - Le Volte 2008




Kategori: Röda viner
Druva: 51% sangiovese, 34% merlot och 15 % cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Toscana
Ursprungsland: Italien
Producent: Tenuta dell'Ornellaia
Supplier: Carovin Volym/Pris/Sbid: 750ml / 159 Kr / 32472

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Tät, mörk, blåröd färg.
Doft: Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, mörka körsbär salvia, choklad och pinjenötter.
Smak: Stramt, nyanserat, fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, kakao, vanilj och basilika.
Användning: Serveras vid cirka 18°C rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. Hållbarhet: Kan lagras.

The Obeservatory 2005




Kategori: Röda viner
Druva: Syrah
Alkoholhalt: -
Ursprung: Swartland
Ursprungsland: Sydafrika
Producent: -
Supplier: Winetrade
Volym/Pris/Sbid: 750ml / - Kr / Finns ej på SB.

Domaine Montanet-Thoden Garance 2009




Kategori: Röda viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: -
Ursprung: Bourgogne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Domaine Montanet
Supplier: Vin & Natur
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 195 Kr / Finns ej på SB.

Poggio al Tesoro Solosole Vermentino 2009




Kategori: Vita viner
Druva: Vermentino
Alkoholhalt: -
Ursprung: Toscana
Ursprungsland: Italien
Producent: Poggio al Tesoro
Supplier: The Wineagency
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 119 Kr / 2342.

Sandro de Bruno Sauvignon Blanc 2007




Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 13%
Ursprung: Garda, Venetien
Ursprungsland: Italien
Producent: Sandro de Bruno
Supplier: Kvalitetsvin.se
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 189 Kr / Finns ej på SB.

Chablis Premier Cru La Singulière 2009




Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 13%
Ursprung: Bourgogne, Chablis
Ursprungsland: Frankrike
Producent: La Chablisienne
Supplier: Vinunic AB
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 159 Kr / 6237

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, citrusskal, örter, mineral och brynt smör.
Smak: Torr, mycket frisk, nyanserad smak med inslag av gula äpplen, örter, citrusskal och vax.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till grillade rätter av fisk eller skaldjur.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.

Satellite Sauvignon Blanc 2010




Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 13%
Ursprung: Marlsborough
Ursprungsland: Nya Zeeland
Producent: Johnson Estate
Supplier: Oenoforos Volym/Pris/Sbid: 750ml / 79 Kr / 6200

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Ljusgul färg.
Doft: Stor, tydligt aromatisk doft med inslag av grön sparris, krusbär, päron och nässlor.
Smak: Torr, tydligt aromatisk, mycket frisk smak med inslag av grön sparris, kiwi, nässlor och citrus.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lätta fisk- eller skaldjursrätter.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.
Odlingsområde: Regionen Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del.
Skörd: Mellan den 5 och 23 april.
Producenten: Firman grundades av Bryan och Jan Johnson 1993. Vinmakare är Paul Bourgeois och Kathy-Lee Sowman.
Övrigt: Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Idag produceras främst vitt vin från en rad internationella druvor. Av landets odlingar på 22 000 hektar utgörs cirka 70 procent av gröna druvor. Sauvignon blanc är landets mest odlade druva med nästan 9 000 hektar.

La Grille Classic Loire 2010




Kategori: Vita viner
Druva: Chenin blanc
Alkoholhalt: 13%
Ursprung: Loiredalen, Anjou-Saumur
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Château de la Roulerie
Supplier: Oenoforos
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 89 Kr / 94942

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Gul färg med beige nyans.
Doft: Nyanserad doft med inslag av fat, gula äpplen, bivax, apelsin och örter.
Smak: Torr, påtagligt frisk, nyanserad smak med inslag av fat, gula äpplen, mineral, bivax, nötter och citron.
Användning: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.

Louis Roederer Brut Premier




Kategori: Mousserande viner
Druva: Pinot Noir 66%, Chardonnay 34%
Alkoholhalt 12%
Ursprung: Champagne
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Louis Roederer
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 355 Kr / 760201

Producenten/leverantörens egen beskrivning

Världens främste champagnekännare, Richard Juhlin, skriver i sin bok ”4000 champagnes” att han anser Louis Roederer vara: ”ett av de fyra bästa husen i Champagne” Och då finns det 5.400 producenter att välja bland...

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen, ett av senare tiders mest framgångsrika champagneföretag såväl kvalitetsmässigt som ekonomiskt. Företaget grundades 1776, men fick sitt nuvarande namn 1827, då Louis Roederer inträdde i företaget. Första guldåldern kom när tsar Alexander II förälskade sig i vinet och såg till att hans vin levererades i genomskinliga flaskor av äkta kristall. Flaskans utseende och namn (men inte kristallen) finns alltjämt kvar i husets prestigecuvée, Cristal Brut ett av världens mest eftersökta viner. Den volymmässigt viktigaste produkten är dock deras non-vintage champagne Brut Premier – god som guld!
Lagring: Lagras i genomsnitt i tre år på jästfällning samt sex månader efter degorgering. Lagras i ekfat 2-6 år.
Vinets karaktär: Ljusgul färg med stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus och lätt brödighet. Elegant, fyllig, frisk och fruktig smak med citruston och bra längd. Passar till: Serveras vid ca 10 C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter. Dosage: 11 g/l

måndag 21 mars 2011

Tenta Betygskurs 2


Lördagen den 19 mars var det tenta i Betygskurs 2 för Munskänkarna. Först 90 minuter teori med ca 70 frågor indelade i tre kategorier. För att bli godkänd ska man ha 50 p av 85 möjliga. Kan inte med säkerhet säga om jag klarade det. Men det känns som jag ligger där runt gränsen till godkänt.

Sedan är det 50 minuters praktiskt prov. Vi ska blindtesta tre vita viner och fyra röda viner. De kan koma från hela världen och vi ska pricka in övergripande druva, land och region för att få full pott på varje vin. Till varje förslag så ska vi även skriva ett andrahandsval som kan ge oss halva poängen om vi har vill på förstahandsvalet men rätt på andrahandsvalet. För att vara godkänd ska man ha 14 rätt av 28.

Poängfördelningen är följande:

Förstahandsval, Druva=2p Land=1p Region=1p
Andrahandsval, Druva=1p Land=0,5p Region=o,5p

Dessa viner fick vi testa och ni kan se hur det gick för mig:

1. Riesling, Australia, South Australia, Yalumba Y-series
Jag prickade in druvan på mitt andrahandsalternativ, det var det enda, hade Tyskland och Reingau. Kände ingen syra alls och skrv därför Pinot Gris från Alsace som första val. Ingen bra start direkt. men 1p.

2. Chardonnay, Frankrike, Bourgogne, Les Sétilles
Prickade in druvan som första alternativ och land och region i mitt andra alternativ. (Ändrade mig i slutet, hade haft spik annars) 3p

3. Sauvignon blanc, Frankrike, Loire, Domaine du Pré Baron
Prickade in rätt druva som första alternativ men ändrade mig även här i sista minuten och fick därför bara rätt på mina andrahands alternativ. Typiskt. 3p

4. Pinot noir, Nya Zeeland, Marlborough, Stoneleigh
Prickade druvan som första alternativ, landet i mitt andra alternativ men tog Otago och inte Marlborough. 2,5p

5. Pinotage, Sydafrika, Coastal region, Jacobsdal
Äntligen en spik. Prickade alla i första. 4p

6. Cabernet sauvignon, Australien, Western Australia, Sandalford Estate
Prickade druvan och landet, men trodde det var South Australia. 3p

7. Sangiovese, Italien, Toscana, Brolio
Yes, ytterligare en spik. Alla rätt i första alternativet. 4p

Det gav mig 20,5 poäng och jag är sjukt nöjd med den insatsen.

Samtliga viner finns här på bloggen. Några direkt nedan här, och andra som jag provat sedan tidigare som ni kan söka efter.

Sandalford Estate Reserve Cabernet Sauvignon



Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon 99%, Malbec 1%
Alkoholhalt 14%
Ursprung: Western Australia, Margaret River
Ursprungsland: Australien
Producent Sandalford Wines
Supplier Carovin
Volym/Pris/Sbid 750ml / 199 Kr / 94956








Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Mörk, blåröd färg.
Doft: Nyanserad, druvtypisk, aningen utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, tobak och mynta.
Smak: Nyanserad, fruktig, aningen utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och örter.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.
Odlingsområde: Margaret River ligger 20 mil söder om staden Perth i delstaten Western Australia.
Skörd: Druvorna skördades den 30 mars.
Lagring: Ett år och tre månader på barriquer om 225 liter.
Producenten: Sandalford bildades 1840. Familjen Prendiville köpte firman 1991. Vinmakare är Paul Boulden.

Jacobsdal Pinotage 2008



Kategori: Röda viner
Druva: Pinotage
Alkoholhalt: 14%
Ursprung: Stellenbosch
Producent: Jacobsdal Wine Estate
Supplier: Premium Wines
Volym/Pris/Sbid: 750ml / 112 Kr / 2205501









Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Mörk, röd färg.
Doft: Fruktig, rökig doft med fatkaraktär, inslag av tobak, plommon, tallbarr och lakrits.
Smak: Fruktigt, rökigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av mörka bär, örter, vanilj och tobak.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av mörkt kött.
Hållbarhet Vinner inte på lagring.

Veckans vin - Stoneleigh Pinot Noir 2009



Kategori: Röda viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Marlborough, Nya Zeeland
Ursprungsland: Nya Zeeland
Producent: Stoneleigh Vineyards
Supplier: Pernod & Ricard Sweden
Volym/Pris/Sbid 750ml: / 135 Kr / 16394








Producenten/leverantörens egen beskrivning
Vinberedning: Denna väldoftande, välgjorda pinot noir är skapad av små koncentrerade druvor med ursprungstypiska smaker. Druvorna plockades i Rapaura på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley, både för hand och med maskin. Innan jäsningen lät man druvorna kylmacerera fem till sex dagar för att maximera fruktigheten. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och sedan lagrats 10 månader på utvalda franska ekfat. Detta har gett ett lättillgängligt vin med en fin kryddig och rostad ekton som kompletterar den friska röda frukten som är så typisk.
Färg: Klart rubinröd.
Doft: Vinet bjuder på en väldoftande bukett av mörka bär, som körsbär, lite läder och viss kryddighet.
Smak: Fruktigt, medelfylligt vin med frisk fruktsyra och inslag av röda bär såsom jordgubbe och hallon, viss kryddighet och en elegant eftersmak, med mjuka tanniner.
Serveringstemp: ca 10-12°C.
Hållbarhet: Vinner ej på lagring.
Vin och mat: Till vinets balanserade strävhet kombineras med fördel stekta rätter av både kött och fågel samt halstrad fisk med smakrikare tillbehör.
Producent: Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den kariga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost.

Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc 2010



Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 13%
Ursprung: Loire
Ursprungsland: Frankrike
Producent: Domaine Pré Baron
Leverantör: Prime Wine Sweden AB
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/ 89 Kr/ 2217








Producenten/leverntörens egen beskrivning
Färg: Blek, ljusgul färg.
Doft: Aromatisk doft med inslag av nässlor, krusbär, mineral, gräs och citrus.
Smak: Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av nässlor, mineral, svartvinbärsblad och krusbär.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som aperitif, till lätta rätter av fisk och skaldjur, eller till syrliga getostar.
Hållbarhet: Vinner inte på lagring.

fredag 18 mars 2011

Heartland Dolcetto & Lagrein 2008




Kategori: Röda viner
Druva: 50% dolcetto och 50% lagrein.
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprung: South Australia, Langhorne Creek
Ursprungsland: Australien
Producent: Heartland Wines
Supplier Prime Wine Sweden AB
Volym/Pris/Sbid 750ml / 99 Kr / 94942

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Mörk, blåröd färg.
Doft: Fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, syltade körsbär, mynta och lakrits.
Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, björnbär, lakrits och choklad.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Odlingsområde: Langhorne Creek ligger sju mil sydost om Adelaide.
Producenten: Vinmakare är Ben Glaetzer.
Övrigt: Langhorne Creek är känt för ett utmärkande väderfenomen, the Lake Doctor. Under växtperioden blåser varje eftermiddag en kall vind från havet och kyler området.

tisdag 15 mars 2011

Fonterutoli 2008




Kategori: Röda viner
Druva: Sangiovese
Alkoholhalt: 13,5%
Ursprung: Chianti Classico, Toscana
Ursprungsland: Italien
Producent: Marchesi Mazzei
Supplier Johan Lidby Vinhandel AB
Volym/Pris/Sbid 750ml / 149 Kr / 32229

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Utseende: Klarröd färg med hög intensitet.
Doft: Stor, fruktig och komplex med lätt kryddighet, inslag av kärnfrukt, mörka bär och fat.
Smak: Generöst fruktig, stram och fyllig med inslag av röda bär, stenfrukt och fat. Varm generös eftersmak med tydligt kryddiga toner och lätt rostad stil.
Beskrivning: Fonterutoli är egendomens Chianti Classico och är hjärtat av produktionen. Druvorna handplockades och efter pressning får musten jäsa på rostfria temperaturkontrollerade tankar med skalmacerering under totalt ca 16 dagar. Vinet drogs sedan över på fat av fransk ek för en lagring på dessa i 12 månader. Av dessa fat var cirka 25 procent nya. Fonterutoli är egendomens ”andravin” för att använda en Bordeauxterm. Detta innebär att man blandar de bästa vinerna från olika delar av vingården som inte valdes ut för att ingå i Castello di Fonterutoli. Kvaliteten är genomgående mycket hög och trots en produktion om 220 000 buteljer om året är allt vin kvoterat.