torsdag 29 oktober 2009

Genrep på druvkursen



I måndags var det genrep på Munskänkarnas druvkurs för det slutliga provet som är den 10 novmeber. Det är 15 teorifrågor och 6 blindtest, tre vita och tre röda. Denna gång var det en ljuvlig provning. Det var i mitt tycke sex stycken mycket goda viner. Jag prickade in druvorna på alla och hade dessutom 12 rätt, vilket hade inneburit att jag blivit godkänd om testen hade varit i skarpt läge.

Här nedan kan ni se de sex viner som vi provade.

Veckans vin: Yalumba The Y Series Riesling 2008



Kategori: Vita viner
Druva: Riesling
Alkoholhalt: 12%
Ursprungsland: Australien
Ursprung: South Australia
Producent: Yalumba
Leverantör: Vinunic
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/89 Kr/ 1601701







Producenten/leverantörens egen beskrivning
Ursprung: Barossa Valley, S.A.Vingårdar: Druvorna till det här vinet kommer från Barossa Valley och Eden Valley.
Vinmakare: Louisa Rose
Druvor: 100% Riesling
Förslutning: Skruvkork

Yalumba betyder ”marken överallt häromkring” på aboriginernas språk. Ett passande namn på ett företag som har så stora vingårdar i Barossa Valley, på olika höjd och med olika mikroklimat.
Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien med hustru och fyra barn. Samuel arbetade som trädgårdsmästare, sparade och köpte land. Han följde äventyrarna när guldruschen gick till Bendigo. Han hittade guld och kom hem med så mycket att han kunde köpa mer mark, två hästar och en del redskap. Sedan dess har företaget utvecklats till en stor dryckeskoncern som bland annat äger vinföretaget, ett tunnbinderi, ett bryggeri och ett vinhandelsföretag. Robert Hill-Smith är en engagerad företagsledare och en passionerad vinälskare. Det är han som ligger bakom vingårdsvinerna från Pewsey Vale och Heggies. De vinerna är några av resultaten av den kvalitetsutveckling, som gjort Yalumba till ett begrepp, inte bara i Australien utan i hela världen.
Vinifikation: Druvorna pressades försiktigt och enbart den klaraste, självrunna juicen fick användes för det här vinet. Jäsning vid låg temperatur.Information: Louisa Rose, Yalumbas firade vinmakare, väljer ofta att blanda viner från olika vingårdar för att olika karaktärer ska öka komplexiteten i det slutliga vinet. I denna Barossa-riesling har hon använt druvor från Barossa Valley och Eden Valley. De båda områdena gränsar till varandra, men de klimatiska förhållandena är olika. Barossa Valley, är ju inte någon egentlig dal utan bara ett slättområde väster om bergskedjan Barossa Range. Här ärdet bördiga jordar och hög värme och druvorna därifrån geryppiga, smakrika viner. Inte heller Eden Valley är någon dal utan en mera kuperad del av Barossa Range och vingårdarna tillhör de högst belägna i Australien, 400-600 meter över havet. Det svala klimatet är speciellt lämpat för riesling, som här ger eleganta, finessrika viner. Druvorna här mognar betydligt senare än i Barossa Valley. Det kan faktiskt vara ett par månaders skillnad.
Vinets karaktär: Blekt halmgul färg med gröna reflexer. Vinet bjuder typisk rieslingdoft med inslag av limejuice, citronskal och blommor. Ett friskt, livligt vin med generösa citron- och grapefrukt-aromer och med en ton av mogna tropiska frukter i eftersmaken.

Sancerre Les Baronnes 2007



Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Sancerre
Producent: Henri Bourgeois
Leverantör: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/149 Kr/ 3225301






Har skrivits om i tidigare inlägg.

Bourgogne Les Sétilles 2007




Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 13%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Bourgogne
Producent: Olivier Leflaive
Leverantör: Johan Lidby Vinhandel AB
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/139 Kr/ 565701


Har skrivits om i tidigare inlägg.

Saint Clair Pinot Noir 2007




Kategori: Röda viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 13%
Ursprungsland: Nya Zeeland
Ursprung: Marlborough
Producent: Saint Clair Estate Wines
Leverantör: Sigva
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/99 Kr/ 1601501






Producenten/leverantörens egen beskrivning
Druvor: 100% Pinot Noir.
Karaktär: Elegant, stor doft med bra koncentration. Medelfyllig med inslag av röda bär och choklad. Fin, rostad ton av ek.
Passar till: Kryddstark mat samt till eleganta fågel, kött-och vilträtter, gärna med svamp och syrliga vinsåser.
Vinmakare: Matt Thompson.
Producenthistorik: Saint Clairegendomen, grundad av Neal och Judy Ibbotson, var en av de första privatägda vingårdarna i Marlborough. Namnet Saint Clair härstammar från familjen Sinclair som var med och byggde det första huset i byn Blenheim. Under tidens gång ändrades slutligen namnet till Saint Clair. Druvorna på gården såldes urpsrungligen till lokala vinföretag, men en önskan om att höja kvaliteten på druvorna ledde slutligen till etableringen av Saint Clair Estate Wines.
Området: De första druvorna planterades så sent som 1973 och stjärnan bland druvorna i området är Sauvignon Blanc. Kombinationen av grund, stenig, fridränerande, jordmån med många antal soltimmar och lite kallare nätter, resulterar i viner med hög smakkoncentration.

Alto Cabernet Sauvignon 2006




Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 15%
Ursprungsland: Sydafrika
Ursprung: Stellenbosch
Producent: Alto Estate
Leverantör: janake wine group
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/135 Kr/ 207001






Producenten/leverantörens egen beskrivning
Sydafrikas kanske mest välkända vin och oerhört väletablerat på den inhemska marknaden. Detta vin höll fram till för ett par år sedan prisrekordet för alla Sydafrikanska viner vid Neederburgauktionen. Vinet är ett av landets mest lagringspotenta vin och den klassiska 1965:an är fortfarande mycket vital.
Detta var även det första Sydafrikanska vin som erhöll den berömda utmärkelsen Grand Prix D´Honeur vid Vinexpomässan i Bordeaux.
Ett härligt, Bordeauxinspirerat vin med fin fruktighet och inslag av fat och mörka bär vilket går igenom både i doft och smak, bra stramhet och lång intensiv men generös eftersmak. Vinet passar till alla klassiska kötträtter typ oxfilé och vilt.
Druvorna skördas för hand och urvalet är ytterst strikt på Alto. Bara 30 hektoliter per hektar tas ut, vilket är långt mindre än i berömda Bordeaux där man ofta ligger på det dubbla. Efter avstjälkning jästes vinet i rostfria tankar vid en temperatur av 25-27 grader. Skalen togs bort efter 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen lagrades vinet i 18 månader på nya, ett- två- och tre år gamla franska ekfat. Vinet har sedan klarats med äggvita på klassiskt sätt. Vinet är gott att dricka idag men håller i över tjugo år vid lagring i en bra källare.

söndag 25 oktober 2009

Sancerre Les Baronnes 2008





Kategori: Vita viner
Druva: Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Sancerre
Producent: Henri Bourgeois
Leverantör: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/149 Kr/ 3225301
Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Klassisk Sancerre med en hel fläderbuske full av försommardoft och klorofyll, nässlor och saftigt grönt gräs. På fruktsidan hittar vi kiwi och passion och skal av granny smith-äpplen. Smaken är uppfordrande syrlig med fräsch ung frukt och grön syrlig kiwi. Miltals från ekfat känns det som, även om Bourgeois lägger en del av sina andra viner på ek.
Lagras: Kan lagras tre-fyra år.
Passar till: Praktiskt taget alla förrätter, även blini med löjrom och smetana. Många fiskrätter inklusive tillagad gravad lax, skaldjur med undantag av hummer. Ostar med syra som chèvre - Bourgeois bor ju i Chavignol - fårostar och grynpipiga svenska med lite fart - Västerbotten, lagrad Präst etc.
Mer om Sancerre Les Baronnes: Henri Bourgeois SA är som företag mycket ungt - bildat 1978 av pappa Henri samt sönerna Rémy och Jean-Marie Bourgeois, ett renodlat familjeföretag. Som vinodlare är traditionen något äldre, man är nu inne på tionde generationen som vinodlare, dvs över trehundra år. Idag är det Arnaud Bourgeois, son till Jean-Marie som är ansvarig oenolog och även ansiktet utåt vid mässor etc. men nästan hela familjen är fortfarande engagerad i vinet. Ägorna består av 65 hektar förstklassiga vingårdar i Sancerre (80%) och Pouilly-Fumé (20%) planterade med 80% Sauvignon Blanc och 20% Pinot Noir. Dessutom köper man en liten del druvor från kontrakterade odlare främst till sina enklare viner. Jordmånen är dels lera/kalk dels lera med bitvis mycket stor inblandning av flinta. Vinerna är renrasiga och klassiska med stram uppfodrande syra och rik frukt, endast de högsta kvaliteterna som är jästa och lagrade på fat har någon form av malolaktisk jäsning. Dessa högre kvaliteter från Henri Bourgeois klarar att lagras mycket länge. Prestige-cuvéen Etienne Henri, gjord på druvor från 50-60-åriga stockar, jäst och lagrad på ekfat bör helst lagras minst tio år. Andra viner är t ex Sancerre La Vigne Blanche, Les Baronnes, Le MD och toppcuvéen La Bourgeoise. Pouilly-Fumé-vinerna Château Favray och La Demioselle är lite stramare med samma friska syror och uttalade frukt. Förutom olika kvaliteter av Sancerre och Pouilly Fumé gör man Menetou-Salon, Reuilly, Quincy samt en Vin de Pays, Petit Bourgeois, som är en ‘mini-sancerre’. Vissa år gör man även en Vendange Tardive, en alkoholstark, halvsöt mycket koncentrerad Sauvignon som liknar en Pinot Gris VT.

Laroche Bourgogne Chardonnay 2008





Kategori: Vita viner
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Bourgogne
Producent: Laroche
Leverantör: Philipson & Söderberg
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/99 Kr/ 562101

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Karaktär: Vinet har en ljus guldfärg med en fyllig doft av kraftig vanilj. Smaken är mogen, ekig, smörig med toner av rostade nötter och citrusskal.Lagras: Ett vin som kan drickas idag, men är förmodligen som bäst om 3-5 år.Passar till: Vinet har kraft och styrka som väl passar till fiskrätter med orientalisk kryddning.Mer om Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve: Sedan 1850 har familjen Laroche gjort prisbelönta viner från Chablis, nu den femte generationen under ledning av Michel Laroche som har blivit en av de viktigare och större profilerna i appellationen. Michel Laroches tes är att arbeta i harmoni med naturen, där han främjar små skördar med hjälp av ekologiska odlingsförhållanden och använder varsamma vinifieringsmetoder för att bevara fruktens naturliga egenskaper. I takt med den växande konkurrensen av chardonnayviner från den Nya Världen har Michel Laroche insett att de vita Bourgogneviner måste bli ännu bättre Därför har Domaine Laroche börjat göra små serier av Bourgogne i olika stilar, där varje vin är ett uttryck för respektive ursprung. Laroche Bourgogne Chardonnay 1998 är ett exempel på det. Druvorna är hämtade från toppodlare i Mâconnais i södra Bourgogne där jordmånen är kalkhaltiga lerjordar. Skörden ägde rum mellan slutet av september och början av oktober. Druvklasarna har pressats hela i mekaniska pressar och fick därefter vila i 12 timmar. Vinet har jäst i 20 dagar på fat, mestadels på två år gamla franska ekfat men också en liten del på amerikanska fat, samt genomgått malolaktisk jäsning. Även lagringen har skett på fat, i tio månader med regelbunden omrörning för att intensifiera smaken.

1865 Cabernet Sauvignon 2007



Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprungsland: Chile
Ursprung: Maipo
Producent: Viña San Pedro
Leverantör: V&S
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/119 Kr/ 1667201

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Viña San Pedro grundades 1865 av bröderna Bonifacio och José Gregorio Correa Albano. Man planterade sticklingar av franska druvsorter och blev en av pionjärerna som Chile idag har att tacka för att man är helt befriad från den fruktade vinlusen. Stockarna importerades nämligen innan skadedjuret slagit till i Europa och med hjälp av hårda importlagar och gott om egna plantskolor är Chile idag det enda vinlandet av betydelse som inte behöver ympa alla sina vinrankor på amerikansk rot.
Druvorna till 1865 Cabernet Sauvignon kommer från de bästa av Viña San Pedros egna vingårdar i Maipodalen. De handplockades tidigt på morgonen, medan det fortfarande var svalt, så att de fick behålla sin fräscha fruktighet.
Druvorna kallmacererades i 4-5 dagar för att försiktigt extrahera färg och aromer från skalen. Musten fick jäsa, på låg temperatur, i 8 till 10 dagar medan den överpumpades fyra gånger om dagen. 95% av vinet fick sedan mogna på franska ekfat, resten på amerikanska, i 12 månader. Hälften av ekfaten som användes var nya. Efter klarning och en lätt filtrering buteljerades det färdiga vinet.
Ursprungsland: Chile
Producent: Viña San Pedro
Färg: Hög intensitet, granatröd nyans.
Doft: Stor, varm och generös med tydliga vinbärstoner och inslag av nya ekfat, mjölkchoklad och cederträ.
Smak: Fyllig, varm och intensivt fruktig med toner av plommon och svarta vinbär. Lång eftersmak med tydlig ekvanilj och inslag av mjölkchoklad och rostade kastanjer.
Druva: Cabernet Sauvignon
Årgång: 2007
Lagringsbarhet: 0-6 år
Användning: Smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt, gärna grillade. Även gott till starka hårdostar.

Prunotto Moscato d'Asti 2008




Kategori: Vita viner
Alkoholhalt: 5,5%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Moscato d'Asti
Producent: Prunotto
Årgång: 2008
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/119 Kr/ 8382101

Producenten/Leverantörens egen beskrivning
Ett underbart bubbligt lågalkoholhaltigt alternativ till sommaren. Ägs av Antinori och är gjord av 100% Moscato Bianco druvor utvalda från vingården i Treis nära staden Asti i Piemonte. Efter pressning har musten jäst i temperaturkontrollerade ståltänkar, för att bevara den typiska friskheten och fruktigheten från Moscato och jäsningen har stoppats för att få den låga alkoholhalten. Färgen är blekt gul och vinet är pärlande. Denna Moscato erbjuder typiska aromer av persika med drag av honung. Paleten är full, vigorös och elegant medt ett mycket trevigt avslut.

Jag tycker alltid att man ska servera ett Moscato d'Asti välkylt, gärna från frysen där den varit i 15 minuter. Då är det oemotståndligt! Funkar som ren sommardrink men är helt fantastiskt gott till desserten.

Veckan vin: Irony Pinot Noir 2006

.

Kategori: Röda viner
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprungsland: USA
Ursprung: Russian River Valley
Producent: Life's Strange Twists Wine Co
Årgång: 2006
Leverantör: Tegnér Hermansson AB
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/129 Kr/ 669401

Producenten/leverantörens egen beskrivning
Ursprung: USA, Russian River Valley, Sonoma County, Kalifornien
Årgång: 2006
Druva: 96% pinot noir och 4% petite sirah.
Fatlagring: Åtta månader på 82% amerikanska, 14% franska och resterande del ungerska ekfat. Av dessa var en tredjedel nya, en tredjedel ett år och resterande del två till fyra år gamla.
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsocker: 3,6 g/l
Syra: 5,8 g/l
Karaktär: Ljus, röd färg.
Kryddig, nyanserad, druvtypisk doft med inslag av fat jordgubbar, hallon, tranbär, örter, ingefära, vanilj och timjan. Kryddig, druvtypisk smak med inslag av fat, hallon, jordgubbar, timjan, ingefära och lakritsrot.
Lagringspotential: upp till 2 år
Passar till: Serveras till rätter av feta eller vilda fåglar samt till rätter av gris, nöt, eller lammkött.
Serveringstemperatur: 16-18 grader
Vinet kommer från den legendariska "Pinot Noirregionen" Russian River Valley som är en av de främsta regionerna att odla denna annars så svårflörtade pinot noirdruva. Russian River Valley ligger i Sonoma County i Kalifornien, drygt fem mil norr om San Francisco.
När bröderna Chris och Jay Indelicato växte upp drömde de, som så många andra pojkar, om att bli brandmän, astronauter eller superhjältar. De ville absolut inte jobba i familjeföretaget DFV Wines. Men ironiskt nog är det just vad de gör idag och varumärket Irony (sv. ironi) har de skapat som en hyllning till de märkliga vändningar livet tar, och de njuter av varje minut.

tisdag 20 oktober 2009

Syrah/Shiraz


Igår var det så druvkurs med Munskänkarna igen. Denna gång var det Syrah som också heter Shiraz utanför Europa. Det är en av mina absoluta favoritdruvor så jag hade sett fram emot denna omgång. Vi provade sex oilka viner och tre av dem var Syra/Shiraz, en var Nebbiolo, en var Sangiovese och en var Cabernet Sauvignon. Det gick bra denna gången. Jag prickade in fem av sex och jag prickade in det dyraste vinet. Missade ett Shiraz som var från Australien, andra vinet i ordningen. Vinerna är betygsatta nedan.

Korta fakta om Syrah/Shiraz:
  • Ursprung från norra Rhône i Frankrike
  • Druvorna är små med tjockt skal
  • Varmklimatsdruva
  • Känslig för röta
  • Eklagras
  • Normal avkastning, 40 hektoliter
  • Blanddruva
  • Färg: mörkröd, röd-blå
  • Smak: hög syra, hög strävhet, fylligt, hög alkoholhalt
  • Doft: peppar, nejlika, chark, björnbär, slånbär,
  • Äldre viner doftar vilt, läder, choklad, viol, tobak
  • Shiraz från Australien är mjukare, fruktigare, mer choklad
  • Penfold Grange är ett typvin från Australien när det gäller Shiraz
  • Finns i hela världen

Hermitage Farconnet 2001



Kategori: Röda viner
Alkoholhalt: 13%
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Hermitage
Producent: Jean-Louis Chave
Leverantör: Philipson Söderberg
Årgång: 2001
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/340 Kr/ 7584301
Druvor: Syrah
Lagras: Kan lagras några år men 2001 börjar mogna och är definitivt mycket njutbar idag.
Passar till: Mörkt kött gärna vilt med rostade ugnsgrönsaker som rödlök, rödbetor, morötter och svamp.
Mer om J.L. Chave Selection Hermitage Farconnet : Jean-Louis Chave är en av de riktigt stora sjärnorna på vinhimlen även om produktionen är blygsam. Fantastiska Hermitageviner görs av Jean-Louis vars familj odlat vin i norra Rhône sedan 1481! Sedan ett tiotal år har Jean-Louis i liten skala börjat köpa druvor och vin från småodlare i området, grannar och vänner som han har ett mycket nära samarbete med.

Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2007



Kategori: Röda viner
Druva: Shiraz
Alkoholhalt: 14,5%
Ursprungsland: Australien
Ursprung: Adelaide
Producent: Penfolds
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/109 Kr/ 630101








Producenten/leverantörens egen beskrivning
Färg: Hög intensitet, röd färg med lila kant
Doft: Stor och komplex med generösa toner av björnbär, plommon och vinbär samt ett kryddigt inslag av kanel och ceder. Fatkaraktären är välintegrerad.
Smak: Relativt fyllig med runda tanniner och balanserad syra. Toner av kanel och svarta oliver ger ett kryddigt inslag som kompletterar det fruktiga inslaget av björnbär, mörka plommon och vinbär. Välbalanserad och fatkaraktär med toner av cederträ.
Användning: Kraftigare kötträtter av nöt eller lamm, gärna grillat med kryddiga tillbehör.
Vi svenskar har en alldeles särskild koppling till namnet Hyland, men den Thomas som fått ge namn åt Penfolds nya viner är inte någon släkting till Lennart. Thomas Hyland var svärson till Penfolds grundare, Christoffer Rawson Penfold. Han hade tillsammans med sin fru Georgina huvudansvaret för familjeföretaget runt sekelskiftet 1900. Penfolds serie Thomas Hyland kan ses som en hyllning till denne man och till den innovativa anda som han stod för.
Penfolds Thomas Hyland är en serie viner i modern stil med mycket frukt och sparsmakad fatkaraktär, där respektive druvsort kommer väl till tals. Vinerna är framställda för att avnjutas unga, samtidigt som de tål att lagras flera år.
Druvorna till Thomas Hyland Shiraz kommer från några av de bästa vinområdena i South Australia: Langhorne Creek, McLaren Vale, Barossa Valley, Upper Adelaide och Adelaide Hills. Efter det att druvorna från de olika vingårdarna vinifierats var för sig blandades vinet. Därefter lagrades vinet 14 månader på dels nya fat och dels redan använda fat av fransk och amerikansk ek.

Socré Roncaglie Barbaresco 2005



Kategori: Röda viner
Alkoholhalt: 14%
Druva; Nebbiolo
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Barbaresco
Producent: Socré
Årgång: 2005
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/298 Kr/ 7518301

Crozes-Hermitages Les Launes 2007




Kategori: Röda viner
Alkoholhalt: 13%
Druva: Syrah
Ursprungsland: Frankrike
Ursprung: Crozes-Hermitage
Producent: Delas
Leverantör: Ward Wines
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/139 Kr/ 280001







Producenten/leverantörens egen beskrivning
Denna distingerade vinproducent i norra Rhône finns i den lilla byn St. Jean de Muzols och vid själva foten av de sluttningar som utgör deras egna Saint Josephvingårdar. Rhônefloden - beskriven som ”en flod av vin” därför att den kantas av vingårdar, ligger en knapp kilometer bort. Delas Frères grundades 1835 och de äger idag utvalda delar av alla de stora vingårdarna i norra Rhône. Delas producerar viner från varje hörn av Rhônedalen, och dessa viner visar anmärkningsvärt varierande stilar. De vita kan vara lätta, blommiga och honungsdoftande eller massiva, tunga och lika långlivade som ett rött vin. De röda sträcker sig från att vara mjuka, förföriskt fruktiga till överväldigande rikedom, djup och kraft. Men även när de är som mest krävande och kraftfulla, finns alltid subtilitet och finess.

Querciabella Chianti Classico 2007



Kategori: Röda viner
Alkoholhalt: 13,5%
Druva: Sangiovese
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Chianti Classico
Producent: Agricola Querciabella
Årgång: 2007
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/229 Kr/ 7437301

Peter Lehman Barossa Cabernet Sauvignon 2006


Kategori: Röda viner
Druva: Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 14%
Ursprungsland: Australien
Ursprung: Barossa Valley
Producent: Peter Lehmann
Leverantör: Spendrups Vin
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/122 Kr/ 1647701








Producenten/leverantörens egen beskrivning
Vinifiering: 90 procent av vinet har jäst i rostfria ståltankar under kontrollerad temperatur och därefter lagrats i tolv månader på franska och amerikanska hogsheads dvs, 308-liters ekfat. Resterande 10 procent är jäst på en kombination av nya franska och amerikanska ekfat.
Doft: Stor, tilltalande, mjuk, sötfruktig doft med toner av svarta vinbär, choklad, vanilj och kaffe. Smak: Mjuk, bärig, insmickrande, elegant, mogen, fruktig smak med mycket vanilj och viss strävhet.
Passar till: Diverse kötträtter som oxfilé provençal, entrecôte, pepparbiff, lamm med mintsås och potatisgratäng.

lördag 17 oktober 2009

Casalferro 2004





Kategori: Röda viner
Druva: Sangiovese och Merlot
Alkoholhalt: 14%
Ursprungsland: Italien
Ursprung: Toscana
Producent: Barone Ricasoli
Årgång: 2005
Volym/Pris/Sbid: 750 ml/269 Kr/ 95291